مبلمان شهری در جهان، مقوله جدیدی است که با قدمت کوتاه خود، امروز توانسته است، از حوزه خدمات شهری باله سایر حیطه های دیگر از قبیل فرهنگ، سنت، توریسم و غیره راه یافته، ; محوریت و اهمیت خاصی برخوردار شود ، این عناصر مجموعه ای از تجهیزات شهری و تسهیلاتی است که کیفیت و کارایی زندگی را در شهر و خیابان ارتقاء می بخشد. در بررسی سیر تحول این مجموعه و سابقه تلاش های پیشین، آنچه که قابل ذکر است، ارتباط تنگاتنگ تاریخی و تفکیک ناپذیر این عناصر با خاستگاه خود است. خیابان، کوچه، میدان، پارک و در کلی خود شهر، خاستگاه های نخستین انواع مبلمان هستند. تاثیرات مستقیم و مشخصی هر شهری بر مجموعه عناصر و فضاهایش ،کسی پوشیده نیست.
در حال حاضر اکثر سازمانها و مراکز دست اندرکار کشور، برنامه ریزی و مکان یابی صحیح مبلمان شهری را به عنوان یک راهبرد قطعی برای ایجاد محیطی پایدار، مناسب و منطبق بر شرایط بومی تلقی نمی کنند و با عدم برنامه ریزی یا برنامه ریزی ناقص و غیراستاندارد در این زمینه، به هرج و مرج بصری و عدم کارایی این عناصر در محیطهای شهری دامن میزنند. از طرف دیگر مبلمان موجود نیز به دلیل مشکلات فرهنگی (تخریب گرایی) و عدم رسیدگی دایمی و مدیریت نامناسب، کاربران را با مشکلات عدیدهای روبهرو ساخته است . چنین مشکلاتی در مورد وضعیت مبلمان کلانشهرهایی همچون اهواز نیز به چشم می خورد؟ مسائل و مشکلاتی نظیر تخریب مبلمان، دسترسی نامناسب برای اقشار مختلف جامعه، عدم رعایت اصولی زیبایی شناسی، مکان یابی نامناسب و غیره موجب تنزل کیفیت مبلمان به ویژه مبلمان های واقع در پارک ها و فضاهای سبز شهر اهواز شده است. با در نظر گرفتن شرایط مختلف طبیعی، فرهنگی، اجتماعی و غیره در این شهر، به نظر می رسد استانداردها و ضوابط مبلمان که مطابق با چنین شرایطی باشد لحاظ نگردیده است.
با توجه به قابلیتهای فراوان رودخانه ی کارون در شهر اهواز و پارکها و فضاهای سبز سواحل آن نواحی مورد مطالعه ی تحقیق) که در زیباسازی سیما و منظر شهر اهواز و خلق کمربندهای سبز طبیعی در حاشیه ی این رودخانه تاثیر گذار است، بهبود وضعیت کمی و کیفی مبلمان به ویژه نیمکتها و سطلهای زباله که معمولا مهمترین عناصر مبلمان در پارک ها و فضاهای سبز عمومی محسوب می شوند، زیبایی این منظره را دوچندان نموده و آسایش و راحتی شهروندان را به دنبال خواهد داشت. از این رو، یکی از مهم ترین اهداف مقاله های حاضر ارتقاه وضعیت مبلمان در پارک ها و فضاهای سبز در راستای حفظ زیبایی فضاهای عمومی و ساماندهی آنها در حواشی رودخانه ی کارون و به طور کل در شهر اهواز می باشد. در این مقاله، ضمن ارائه تعاریفی از مبلمان شهری و انواع آن و همچنین مختصری از ملاحظات و ضوابط مربوط به طراحی، نصب و مکان یابی مبلمان به خصوصی، نیمکت ها و سطلهای زباله، به بررسی وضعیت کمی (تعداد و پراکنش) و کیفی نیمکت و زباله دان در نواحی مورد مطالعه ی تحقیق با استفاده از روش های اسنادی و میدانی (پرسش نامه و مشاهده) پرداخته شده است.
admin
مطالب مرتبط
ارسال دیدگاه